söndag 5 april 2015

Prinsessa / Elsa tårta

Beställning till en liten kille som blir hela 4 år. Han vill ha en tårta med Elsa från Frost. Så jag gör ett försök. Jag har tidigare gjort prinsessor till mina döttrars födelsedagar så tårtan i sig är inga problem, möjligen Elsa jag är ovan vid. :)
 
Nedan följer beskrivningen.
 
Två tårtbottnar, recept 2 lika delar. Gjorda på 6 ägg i varje.
 
 
Det blir en ganska stor och hög tårta med detta recept så det blir 5 lager fyllning. Det är Dumlefluff, Glasscreme och hallonfluff i lagrena
 
Dumlefluff:
200 g dumlekolor
5 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
Värm grädden och rör i dumlen så kolorna smälter. OBS får ej koka för då kan du ej vispa upp grädden sedan. Det kan ta en stund att få Dumle att smälta men ha tålamod. Ställ fluffet kallt i minst 5 timmar, helst över natten. Vispa sedan upp.
 
 

Glasscreme:
3 dl vispad grädde
Marzansås (sån du vispar ihop kall) på 4 dl mjölk. (två påsar marzanpulver)
 
Gör såhär:
Vispa grädden för sig och rör ihop marzan för sig. Blanda sedan samman de båda och då får du glasscreme.
 
Hallonfluff:
2 dl vispgrädde
100 g hallon
 
Gör såhär:
Vispa grädden hårt. Rör ihop hallonen med lite socker så att alla blir mosade. Rör ner hallon i grädden.
 
 
När du förberett allt som sak vara mellan lagren på tårtan och delat bottnarna tar du en springform (helst den du bakat botten i) och kläd med gladpack. Såhär skall det se ut:
 
 
Ta sedan botten och lägg i, såhär....
 
 
Fyll sedan din lager enligt följande:
1. Dumlefluff
2. Glasscreme
3. Hallonfluff (allt)
4. Dumlefluff
5. Glasscreme
 
När du kommer till lager 3 ungefär så tar springformens höjd slut. Har du en anslagsring är det bra. Jag brukar sätta dit min så det ser ut såhär.
 
 

 
Som du ser på bilden skall du alltså dra med gladpacken uppåt så du kan plasta in din tårta. Detta för att den ska hålla formen. Av samma anledning är anslagsringen och springformen där. Har du ingen anslagsring klarar du dig utan med, ta bar extra lager med gladpack och dra runt då tårtbotten är fylld.
 
När du gjort allt detta ställ i kylskåp över natten.
 
Dag 2 skall du dekorerar och göra klart tårtan. Ta av plats, anslagsform osv och ställ din tårtbotten på en bricka eller annat önskat underlag.
 
Skär till lite på toppen runt om så att du får en rund tårta med lite lutning. Du ska ju forma kjolen för Elsa.
 


Vispa upp ca 7 dl grädde och täck runt hela tårtan.
 
 
Nu är det dags att täcka med marsipan. Jag avänder mig av Örebro Bagerivarors marsipan, jag tycker den är bra och lättjobbad. Två paket räcker bra för att kavla ut ett stort lock som sedan ska på botten.
 

 
Tricket är sedan att platta ut locket så du får en jämn fin yta utan bubblor. Du kan såklart ha lite vågor på klänningen med om du vill det. :) Jag använder mig av en smoother för att få en bra yta och jobbar mig runt ner åt sidorna för att få det så slätt som möjligt.
 
 
Nu är själva kjolen klar nu ska bara Elsa kläs också. Jag köper i bakaffären en Barbie docka på pinne så att säga. Jag har med gått tålamod klätt henne i marsipan.
 
 
Och sedan sätter man då Elsas överkropp på klänningen. Det är sedan dags att börja dekorera. Jag har utskickare formade som snöflingor och dekorerar klänningen enligt nedan.


 
Och så var Alfreds tårta klar!

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar