lördag 4 april 2015

Dagens skapelse, grisar i lera!

Grisar i lera eller pigs in a puddle!

Jag fick förra veckan frågan om att göra en tårta till en kompis. Hon ville det skulle vara en överraskning och jag fick fria händer. Hon sa bara att hon älskar choklad. (vem gör inte det liksom).
 
Det blev då en grisar i lera tårta, till hennes stora lycka. Dock ledde detta till att en annan kompis la en beställning på en likadan tårta. Den gjorde jag idag och den kan ni se nedan.
 
 
Så nu till vad jag gjort. Jag har gjort en 3 lika delar tårtbotten på 6 ägg. Jag valde att göra en chokladbotten.
I första lagret har jag dumlefluff. och i andra Bilarfluff. Sidorna är täckta med ett tunt lager smörkräm för att få Kit kat chokladen att fästa. Ovanpå har jag täckt med chokladganach och dekorerat med grisar i sockerpasta.
 
En tårta tar oftast ett par dagar att få till. Ska jag servera den på lördagen börjar jag på onsdagen att göra fluffet. På torsdagen fyller jag bottnarna och på fredagen dekorerar jag. Lördagen äter man tårtan. Detta beror lite på när på lördagen man behöver ha tårtan, är det senare på dagen kan man förskjuta processen. Det jag tycker är viktigt är dock att bottnarna får dra 1 dygn med fyllning i, annars blir det inte lika gott.

Recept:

 
Dumlefluff 
ca 150 g Dumle kolor
3 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
Värm grädden på spisen, lägg i dumlekolorna. Rör om tills kolan smälter. OBS! Får ej koka eftersom du senare inte kommer att kunna vispa upp fluffet. Jag brukar dra av från plattan när det är varmt och sedan låta smälta och om de inte smälter helt värma på igen och fortsätta så. När all Dumle smält ställer man in fluffet i kylen i minst 5 timmar.
Jag brukar låta det stå över natten för att vara säker på att det skall bli bra.
Dagen efter vispar jag upp till önskad konsistens.
 
Bilarfluff
ca 100 g Ahlgrens bilar
3 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
Värm grädde och lägg i bilarna. Rör om tills bilarna smälter. Detta kan ta en stund och det är ingen fara om små bitar bilar är kvar, dessa försvinner när du vispar upp det. OBS! Inte heller här får grädden koka upp. När allt är smällt ställ i kylen minst 5 timmar och helst över natten.
Dagen efter vispade jag upp till önskad konsistens.
 
Observera att med bilarfluff stelnar grädden lätt till så man tror det inte går att vispa. Det gör det utan problem, vispa upp och du får ett lite tjockare fluff.
 
Dela bottnarna och fyll varje lager med respektive fluff. Dra gladpack runt bottnarna och plasta in. Ställ gärna med stöd av en springform så det ej rinner ut på sidorna. Låt stå i kyl över natten.
 
När bottnarna fått dra i ett dygn med fyllning emellan är det dags att dekorera och göra klart tårtan. Smörkräm används att täcka sidorna för att fästa kit kat chokladen.
 
Smörkräm:
500 g smör 
1 burk kondenserad mjöl
2 msk vaniljsocker
 
Gör såhär
Vispa ihop allt till en fin fluffig smörkräm så är det färdigt.
 
Spackla nu sidorna av tårtan med smörkräm och fäst sedan fast Kit kat runt om. Till en normalstor tårta med form på 28 cm behöver du 12 st choklad ungefär. Dela av varje kaka i 2 delar och sätt runt chokladen. Knyt sedan ett snöre runt som stöd och som dekoration. Nu är det dags att göra chokladganache för att hälla uppe på och skapa leran.
 
Chokladganache:
200 g marlabou mjölkchoklad
200 g marlabo mörk choklad
5 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
 
Smält chokladen över vattenbad. När chokladen är smält, rör ner grädden lite efter lite tills ganachen tjocknar. Vill du ha en tjockare ganache så ställ i kylen till den tjocknar lite sedan häll över tårtan. Om ganachen inte tjocknar så kan man vispa den lite innan man häller den på tårtan.
 
Sista steget är att göra sina grisar i sockerpasta och sedan sjösätta dom i leran.


 
Grisarna:
 
Färga vit sockerpasta rosa och forma till olika delar av grisar. Bara fantasin som sätter stopp. :)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar