söndag 5 april 2015

Regnbågstårta

För ett tag sedan fick jag för mig att jag skulle testa göra en regnbågstårta.
 
 
Jag fick låna färger av en snäll vän, hon hade beställt dem på e-bay. Så jag kan inte rekommendera någon färg tyvärr. :)  
 
Jag började med ett recept 3 lika delar med 8 ägg. När smeten var färdig delade jag upp den i 7 skålar för att färga i respektive färg.
 
 
 
Jag gräddade sedan varje botten för sig i en smord springform.
 
Såhär blev det då alla var klara. Jag bakade två uppsättningar för att frysa in en för framtida kalas. Den tjockare högen är gjord av 2 satser 3 lika delar på 8 ägg. Detta blev lite väl högt. Den tårtan ni kommer se här på bloggen nu i detta inlägg är den som är gjord på bottnarna till vänster och som är lite tunnare.
 

 
Jag bestämde mig för att fylla tårtan med samma slags fyllning i alla lager. Det fick bli limefrosting enligt receptet nedan. Till denna tårta använde jag dubbel sats av nedanstående recept.
 
Limefrosting:
4 st lime
8 dl florsocker
300 g Philadelphia
100 g smör
 
Gör såhär:
Rör samman smör och florsocker med elvisp. Blanda sedan i Philadelphia. Riv skalet på limen och blanda i smeten. Pressa juicen ur 2 av limen och blanda i smeten. Rör ihop.
 
Om frostingen verkar lite för lös, beroende på hur mycket limejuice du haft i, så blanda bara i lite mer florsocker.  
 
Bred sedan på frostingen mellan tårtbottnarna och bygg upp din regnbåge.




 
 
För att täcka tårtan var det tänkt en marängsmörkräm men jag är osäker på hur bra den blev. Du hittar receptet här. http://www.elinsbakficka.se/2013/05/06/marangsmorkram/. Smaken var god men jag vet inte om jag gjorde helt rätt, förstod instruktionen rätt. För den känns inte så marängig så att säga.




 
Såhär blev den färdiga produkten på insidan.



Tårtbotten 3 lika delar

Förr bakade jag ALDRIG mina egna tårtbottnar. Jag misslyckades ständigt och blev bara irriterad. Men så hittade jag 3 lika delar receptet och bestämde mig för att ge det en chans. ¨

Nu kommer jag aldrig baka med köpebottnar igen, jag är frälst på att baka egna.

Superenkelt är det. En länk till en sida med receptet hittar du här. Jag tänker jag ska dokumentera nästa gång jag bakar bottnar så kommer det upp här. Men i brist på det så länge länkar jag till ett annat recept. OBS är dock att jag alltid använder mjöl och potatismjöl i smeten, aldrig enbart mjöl.

http://www.bagerskan.se/2009/12/recept-tartbotten-tre-delar.html

Ja använder dock alltid 8 ägg för en 28 cm form. Jag klär kanterna på formen med bakplåtspapper så det inte rinner över. Jag gillar när bottnarna är höga och tårtorna blir fylliga. Dock funkar det fint med färre ägg också, bara att avgöra hur tjocka bottnar man vill ha.


OBS! Till bottnar till en prinsessa så tar jag bara 6 ägg i varje botten jag gör, eftersom jag ska lägga två bottnar på varandra. Blir för högt annars.

Prinsessa / Elsa tårta

Beställning till en liten kille som blir hela 4 år. Han vill ha en tårta med Elsa från Frost. Så jag gör ett försök. Jag har tidigare gjort prinsessor till mina döttrars födelsedagar så tårtan i sig är inga problem, möjligen Elsa jag är ovan vid. :)
 
Nedan följer beskrivningen.
 
Två tårtbottnar, recept 2 lika delar. Gjorda på 6 ägg i varje.
 
 
Det blir en ganska stor och hög tårta med detta recept så det blir 5 lager fyllning. Det är Dumlefluff, Glasscreme och hallonfluff i lagrena
 
Dumlefluff:
200 g dumlekolor
5 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
Värm grädden och rör i dumlen så kolorna smälter. OBS får ej koka för då kan du ej vispa upp grädden sedan. Det kan ta en stund att få Dumle att smälta men ha tålamod. Ställ fluffet kallt i minst 5 timmar, helst över natten. Vispa sedan upp.
 
 

Glasscreme:
3 dl vispad grädde
Marzansås (sån du vispar ihop kall) på 4 dl mjölk. (två påsar marzanpulver)
 
Gör såhär:
Vispa grädden för sig och rör ihop marzan för sig. Blanda sedan samman de båda och då får du glasscreme.
 
Hallonfluff:
2 dl vispgrädde
100 g hallon
 
Gör såhär:
Vispa grädden hårt. Rör ihop hallonen med lite socker så att alla blir mosade. Rör ner hallon i grädden.
 
 
När du förberett allt som sak vara mellan lagren på tårtan och delat bottnarna tar du en springform (helst den du bakat botten i) och kläd med gladpack. Såhär skall det se ut:
 
 
Ta sedan botten och lägg i, såhär....
 
 
Fyll sedan din lager enligt följande:
1. Dumlefluff
2. Glasscreme
3. Hallonfluff (allt)
4. Dumlefluff
5. Glasscreme
 
När du kommer till lager 3 ungefär så tar springformens höjd slut. Har du en anslagsring är det bra. Jag brukar sätta dit min så det ser ut såhär.
 
 

 
Som du ser på bilden skall du alltså dra med gladpacken uppåt så du kan plasta in din tårta. Detta för att den ska hålla formen. Av samma anledning är anslagsringen och springformen där. Har du ingen anslagsring klarar du dig utan med, ta bar extra lager med gladpack och dra runt då tårtbotten är fylld.
 
När du gjort allt detta ställ i kylskåp över natten.
 
Dag 2 skall du dekorerar och göra klart tårtan. Ta av plats, anslagsform osv och ställ din tårtbotten på en bricka eller annat önskat underlag.
 
Skär till lite på toppen runt om så att du får en rund tårta med lite lutning. Du ska ju forma kjolen för Elsa.
 


Vispa upp ca 7 dl grädde och täck runt hela tårtan.
 
 
Nu är det dags att täcka med marsipan. Jag avänder mig av Örebro Bagerivarors marsipan, jag tycker den är bra och lättjobbad. Två paket räcker bra för att kavla ut ett stort lock som sedan ska på botten.
 

 
Tricket är sedan att platta ut locket så du får en jämn fin yta utan bubblor. Du kan såklart ha lite vågor på klänningen med om du vill det. :) Jag använder mig av en smoother för att få en bra yta och jobbar mig runt ner åt sidorna för att få det så slätt som möjligt.
 
 
Nu är själva kjolen klar nu ska bara Elsa kläs också. Jag köper i bakaffären en Barbie docka på pinne så att säga. Jag har med gått tålamod klätt henne i marsipan.
 
 
Och sedan sätter man då Elsas överkropp på klänningen. Det är sedan dags att börja dekorera. Jag har utskickare formade som snöflingor och dekorerar klänningen enligt nedan.


 
Och så var Alfreds tårta klar!

 
 

lördag 4 april 2015

Dagens skapelse, grisar i lera!

Grisar i lera eller pigs in a puddle!

Jag fick förra veckan frågan om att göra en tårta till en kompis. Hon ville det skulle vara en överraskning och jag fick fria händer. Hon sa bara att hon älskar choklad. (vem gör inte det liksom).
 
Det blev då en grisar i lera tårta, till hennes stora lycka. Dock ledde detta till att en annan kompis la en beställning på en likadan tårta. Den gjorde jag idag och den kan ni se nedan.
 
 
Så nu till vad jag gjort. Jag har gjort en 3 lika delar tårtbotten på 6 ägg. Jag valde att göra en chokladbotten.
I första lagret har jag dumlefluff. och i andra Bilarfluff. Sidorna är täckta med ett tunt lager smörkräm för att få Kit kat chokladen att fästa. Ovanpå har jag täckt med chokladganach och dekorerat med grisar i sockerpasta.
 
En tårta tar oftast ett par dagar att få till. Ska jag servera den på lördagen börjar jag på onsdagen att göra fluffet. På torsdagen fyller jag bottnarna och på fredagen dekorerar jag. Lördagen äter man tårtan. Detta beror lite på när på lördagen man behöver ha tårtan, är det senare på dagen kan man förskjuta processen. Det jag tycker är viktigt är dock att bottnarna får dra 1 dygn med fyllning i, annars blir det inte lika gott.

Recept:

 
Dumlefluff 
ca 150 g Dumle kolor
3 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
Värm grädden på spisen, lägg i dumlekolorna. Rör om tills kolan smälter. OBS! Får ej koka eftersom du senare inte kommer att kunna vispa upp fluffet. Jag brukar dra av från plattan när det är varmt och sedan låta smälta och om de inte smälter helt värma på igen och fortsätta så. När all Dumle smält ställer man in fluffet i kylen i minst 5 timmar.
Jag brukar låta det stå över natten för att vara säker på att det skall bli bra.
Dagen efter vispar jag upp till önskad konsistens.
 
Bilarfluff
ca 100 g Ahlgrens bilar
3 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
Värm grädde och lägg i bilarna. Rör om tills bilarna smälter. Detta kan ta en stund och det är ingen fara om små bitar bilar är kvar, dessa försvinner när du vispar upp det. OBS! Inte heller här får grädden koka upp. När allt är smällt ställ i kylen minst 5 timmar och helst över natten.
Dagen efter vispade jag upp till önskad konsistens.
 
Observera att med bilarfluff stelnar grädden lätt till så man tror det inte går att vispa. Det gör det utan problem, vispa upp och du får ett lite tjockare fluff.
 
Dela bottnarna och fyll varje lager med respektive fluff. Dra gladpack runt bottnarna och plasta in. Ställ gärna med stöd av en springform så det ej rinner ut på sidorna. Låt stå i kyl över natten.
 
När bottnarna fått dra i ett dygn med fyllning emellan är det dags att dekorera och göra klart tårtan. Smörkräm används att täcka sidorna för att fästa kit kat chokladen.
 
Smörkräm:
500 g smör 
1 burk kondenserad mjöl
2 msk vaniljsocker
 
Gör såhär
Vispa ihop allt till en fin fluffig smörkräm så är det färdigt.
 
Spackla nu sidorna av tårtan med smörkräm och fäst sedan fast Kit kat runt om. Till en normalstor tårta med form på 28 cm behöver du 12 st choklad ungefär. Dela av varje kaka i 2 delar och sätt runt chokladen. Knyt sedan ett snöre runt som stöd och som dekoration. Nu är det dags att göra chokladganache för att hälla uppe på och skapa leran.
 
Chokladganache:
200 g marlabou mjölkchoklad
200 g marlabo mörk choklad
5 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
 
Smält chokladen över vattenbad. När chokladen är smält, rör ner grädden lite efter lite tills ganachen tjocknar. Vill du ha en tjockare ganache så ställ i kylen till den tjocknar lite sedan häll över tårtan. Om ganachen inte tjocknar så kan man vispa den lite innan man häller den på tårtan.
 
Sista steget är att göra sina grisar i sockerpasta och sedan sjösätta dom i leran.


 
Grisarna:
 
Färga vit sockerpasta rosa och forma till olika delar av grisar. Bara fantasin som sätter stopp. :)



fredag 3 april 2015

Ännu en bakblogg?

Ja som rubriken säger.... verkligen, en bakblogg till på nätet. Behöver vi det egentligen? ;)

Svar ja! Jag behöver en slags dagbok över det jag gör så jag tänker att jag ska testa blogga. Kan inte lova det funkar eller blir bra, haha. Jag har testat blogga innan och det var en större katastrof så vi får väl se. Tanken är dock att göra beskrivningar av det jag bakar och dokumentera lite hur jag gör och vad jag gör.

Så vem är då jag? En hobbybakande kvinna i mina bästa år är nog svaret. ;) Jag älskar att baka, det är som terapi för mig. Så länge jag kan minnas har jag bakat. Jag var med min farmor mycket som barn och bakade, det var som hennes och min grej. Min farmors mamma var konditor och det speglade av sig på farmor som jobbade delar av sitt liv med bakning. Hon var kokerska men bakade mycket. Jag minns dom utflykter jag åkte på i skolan som barn. Andra hade kanske några kex med sig, jag hade hemmagjorda winerbröd om farmor var på humör, haha.

Så bakning har alltid följt med mig på vägen. Det är med bakningen jag kopplar bort allt annat och bara är och gör. Jag tänker inte, jag bara producerar, otroligt skönt.

Jag har i perioder bakat mycket och ibland mindre. Dock har jag sedan jag fick mitt andra barn blommat upp lite i bakningen. Jag ökade i bakning redan när min son föddes, det skulle ju göras tårtor till kalas osv. Men det har blivit ännu mer på senare tid. Nu gör jag till och med tårtor på beställning till vänner och bekanta, jätteroligt.

Jag har fått frågor om hur jag gör vissa tårtor osv och därför tänker jag att en blogg nog vore bra. Jag räknar inte med någon stor skara följare men det är oviktigt. Det är som sagt en dagbok över vad jag gör och en hjälp för de vänner som vill veta mer.

Vill också förtydliga att många av mina recept till fyllningar osv. hittar jag såklart på andra sidor med recept. Försöker länka i mesta möjliga mån. De flesta recepten är på inget sätt en egen uppfinning utan är sådant som finns och funnits länge. Kan vara viktigt att veta tänker jag så ingen känner sig kopierad eller så.

Hoppas ni tycker läsningen är kul och dyker det upp några frågor, tveka inte att ställa dom.

//P